Pirinač je osnovna namirnica u skoro svakoj kulturi. Ovo sitno zrno se sastoji od složenih ugljenih hidrata, koje naše telo sporije vari. Zbog toga smo od pirinča duže vreme siti. U njemu se nalazi i vrlo malo masti. Ne sadrži gluten i može se kombinovati sa velikim brojem namirnica. Često se sprema u kombinaciji sa pilećim prsima (koje su jako bogate proteinima) i svežim povrćem.
Sastojci za 2 osobe:
- 500 g pilećih prsa – fileta
- 250 g pirinča dugog zrna
- 1 crvena paprika
- 1 narandžasta paprika
- 100 g slatkog kukuruza (iz konzerve)
- 100 g graška (iz konzerve ili smrznutog)
- 300 g zelenog pasulja (iz konzerve ili smrznutog)
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 3 kašike maslinovog ulja
- 500 ml pilećeg bujona
- 2 grančice korijandera
- Prstohvat soli i bibera
- 1 lovorov list
- 1 ljuta paprika
Način pripreme:
- Iseckajte na sitno ljutu papriku, crni i beli luk. Očistite crvenu i narandžastu papriku i iseckajte ih na komade.
- Operite pileća prsa i isecite ih na komade.
- Uzmite veliki tiganj i zagrejte maslinovo ulje u njemu. Izdinstajte crni i beli luk na srednjoj vatri. Dodajte piletinu i pržite je oko 2-3 minuta. Zatim dodajte komadiće crvene, narandžaste i ljute paprike, kao i grašak, zeleni pasulj i kukuruz. Sve zajedno ostavite oko 1 minut.
- Nakon toga dodajte pirinač i sipajte pileći bujon. Stavite začine i lovorov list. Sve zajedno kuvajte na laganoj vatri oko 20 minuta, uz povremeno mešanje.
- Dok se jelo kuva, operite i iseckajte korijander. Kad jelo bude gotovo, dodajte korijander i po potrebi još jednom začinite. Sve zajedno promešajte i vaš pirinač sa povrćem i piletinom je gotov.