Špargle su jedan od prvih vesnika proleća. Ovo zdravo i ukusno povrće dostupno je od kraja marta do jula. Postoje dve sorte, zelena i bela. Obe su pune vitamina i minerala. Pored toga sadrže malo kalorija i odlično se mogu kombinovati sa raznim jelima:
- Kao prilog uz ribu
- U salati
- Kao dodatak na pici
Mi smo za vas pripremili recept za Alzašku picu (Flammkuchen) sa šparglama, koja sadrži jako malo ugljenih hidrata. Ova vegetarijanska pica se vrlo lako priprema i ne sadrži gluten.
Sastojci:
- 1 glavica karfiola
- 4 jaja
- 150 g ovčijeg sira
- 300 g krem sira (light)
- 2 kašičice kokosovog brašna
- 2 kašičice psilijum ljuspica (indijske bokvice) u prahu
- 3 kašike začinskog bilja po vašem izboru (smrznutog ili svežeg)
- 200 g čeri paradajza
- 600 g zelene špargle
- Prstohvat soli i bibera
Priprema:
- Uključite rernu na 250°C i sačekajte da se zagreje. U međuvremenu stavite papir za pečenje na pleh.
- Narendajte karfiol na sitno. Pomešajte ga sa kokosovim brašnom, psilijum ljuspicama u prahu i jajima. Dodajte u smesu so.
- Dobijeno testo podelite na 2 jednake loptice i rukama ih umesite. Razvucite obe loptice na pleh, tako da budu debljine oko 3-4 mm. Stavite pleh u rernu i ostavite da se peče oko 25 minuta.
- Pomešajte krem sir i začinsko bilje. Dodajte so i biber i sve zajedno umutite.
- Operite špargle, odstranite drvenasti deo i oljuštite ih. Operite paradajz i iseckajte ga na pola.
- Izvadite testo iz rerne i premažite ga smesom od krem sira i začinskog bilja. Stavite komadiće paradajza i špargle. Na sve to dodajte ovčiji sir. Vratite testo opet u rernu i pecite ga oko 15 minuta na 220°C, dok ne porumeni.