Dezerti u Nemačkoj imaju ogromnu tradiciju. Setite se samo Švarcvald torte, štrudle ili kuglofa. Posebno popularni među dezertima su razni slatki hlebovi. Jedan od takvih je banana hleb. Mi ga međutim pravimo bez šećera i masnoće, što ne znači da je naš hleb manje ukusan. Zrele banane zadovoljiće vašu želju za slatkim a pritom su odličan izvor energije. Banana hleb sadrži između ostalog značajna dijetetska vlakna i ugljene hidrate. Relativno brzo i lako se sprema i možete ga jesti u bilo koje doba dana.
Sastojci:
- 3-4 zrele banane
- 200 g integralnog brašna (eventualno speltinog ili raženog)
- 2 jaja
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 prstohvat cimeta
- 120 g pirea od jabuka
- 50 g seckanih oraha (badema ili lešnika)
Način pripreme:
- Zagrejte rernu na 180°C sa ventilatorom.
- Izgnječite banane u činiji i dodajte jaja i pire od jabuka. Sve zajedno lagano umutite, dok smesa ne postane penasta. Nakon toga dodajte sve ostale sastojke i sve zajedno promešajte.
- Smesu sipajte u prethodno podmazan pleh i pecite je oko 40-45 minuta.