Pored toga što su veoma ukusne, energetske štanglice sadrže brojne zdrave sastojke. Svima je poznato da su orasi bogati mastima i kalorijama i da sadrže jednostavne ili višestruko nezasićene masne kiseline. Pored toga, orasi sadrže i značajne proteine, vitamine, mikroelemente i dijetetska vlakna. Zbog toga se može reći da je energetska štanglica u normalnim količinama izuzetno zdrava užina.
Sastojci za oko 12 štanglica:
- 300 g ovsenih pahuljica (sa semenom)
- 50 g prepolovljenih lešnika
- 50 g badema
- 50 g seckanog oraha
- 1 kašičica mlevenog lanenog semena
- 50 g margarina
- 80 g smeđeg šećera
- 80 g meda ili agava sirup
- Kašika cimeta
Način pripreme:
Pomešajte ovsene pahuljice sa seckanim orahom, bademom, lešnikom i lanenim semenom.
Stavite u šerpu margarin, med, šećer i cimet. Uključite ringu i ostavite ih oko 2 minuta na laganoj vatri. Nakon toga sklonite šerpu sa ringle i dodajte u smesu mešavinu ovsenih pahuljica, seckanog oraha, badema, lešnika i lanenog semena. Stavite papir za pečenje na pleh i rasporedite celu masu na pleh (debiljine oko 1 cm). Pecite na temperaturi od 150 stepeni, oko 20-25 minuta, dok smesa ne postane čvrsta i ne porumeni. Ostavite da se ohladi. Smesu isecite na 12 štanglica i ukrasite ih po želji otopljenom čokoladom.