Hleb je u našoj kulturi prisutan pri svakom obroku. Jedemo ga za doručak, ručak, večeru, a ponekad i za užinu. Neke od njegovih glavnih karakteristika su:
- U njemu se nalazi velika količina dijetetskih vlakana
- Brzo nas zasiti
- Jede se na razne načine
Sa kojim zdravim namirnicama se može kombinovati?
Sa ukusnim svežim voćem i povrćem umesto sira i kobasica. Namažite jednostavno krišku hleba kvark sirom, iseckajte voće i povrće na komadiće i stavite ih na kvark.
Nar: Sadrži malo kalorija a mnogo kalijuma. Pomaže pri varenju i dobar je za kožu i srce (78 kcal na 100 g).
Jabuke: Pune su dijetetskih vlakana, antioksidanata, minerala i vitamina (svaka jabuka ima oko 54 kcal).
Borovnica: Sadrži puno vitamina. Jača imuni sistem i štiti ćelije od slobodnih radikala (nestabilnih ćelija) zahvaljujući antioksidantima (37 kcal na 100 g).
Smokva: Bogata je vitaminima i mineralima kao što su kalijum i kalcijum. Jača mišiće (svaka smokva sadrži oko 40 kcal).
Banana: Reguliše nivo šećera u krvi, pozitivno utiče na varenje i povećava energiju u telu (sadrži oko 40 kcal)
Paradajz i krastavac: Imaju veoma malo kalorija. Paradajz sadrži Likopen, koji smanjuje rizik od raka i jača vid, dok je krastavac bogat vitaminom L (paradajz sadrži oko 19 kcal a krastavac oko 12 kcal na 100 g)