Božić je vreme kolačića. Sama njihova priprema, a potom i uživanje uz njih unosi još od detinjstva prazničnu atmosferu.
Zvezdice od cimeta sa niskim sadržajem ugljenih hidrata su idealna zamena tradicionalnim božićnim kolačićima, za sve koji žele na zdrav način da se zaslade.
Sastojci za oko 20 kolačića:
- 3 belanceta
- 110 g mlevenih badema
- 110 g mlevenih lešnika
- 2 kašičice cimeta
- 2 kašike meda
- 100 g šećera u prahu
Način pripreme:
- Umutite u posudi belanca.
- Izmešajte mlevene orašaste plodove, cimet i med. Dodajte dve trećine umućenih belanaca ovoj smesi i izmešajte.
- Ostavite testo oko sat vremena u frižideru. Zatim zagrejte rernu na 140 stepeni.
- Stavite papir za pečenje na pleh. Razvucite ohlađeno testo po radnoj površini. Izrežite ili pomoću kalupa napravite zvezdice i stavite ih na pleh.
- Pecite oko 10-12 minuta (uključite donji i gornji grejač).
- Za to vreme pripremite glazuru. Pomešajte ostatak umućenih belanaca sa šećerom u prahu. Izvadite kolačiće iz rerne, ostavite kratko da se ohlade i premažite ih glazurom. Nakon toga ih vratite na još 5 minuta u rernu na 100 stepeni.